Katra diena nes mums jaunus izaicinājumus, bet katru dienu mēs arī saņemam jaunus impulsus un ierosmes. Tam atbilstoši mums katru dienu ir nepieciešamas citādas enerģijas, kas atbalstītu mūs tajā, ko nedēļas ritmā ir jāpaveic. Te mums var palīdzēt dažādās labību kultūras.
Labība – enerģijas piegādātājs katrai dienai
Kopš seniem laikiem labība ir cilvēces galvenais uzturlīdzeklis. Visās seno laiku attīstītajās kultūrās tā ir spēlējusi svarīgu lomu uzturā. Un visos laikos veselīgas sabiedrības pamats ir bijis līdzsvarots un pilnvērtīgs graudaugu uzturs. Labība piegādā ne tikai barojošos ogļhidrātus, bet arī apgādā mūsu ķermeni ar pilnvērtīgiem vitamīniem un minerālvielām. Īpaša nozīme labības grauda saturā esošajām vielām ir mūsu ķermeņa dvēseliskajiem un garīgajiem procesiem. Cik atšķirīgas ir dažādās labību kultūras pēc to veidojuma, tikpat atšķirīgas tās ir arī pēc to smalkā sastāva un iedarbības uz mūsu ķermeni.
Kā labības iedarbojas nedēļas ritmā?
Mūsu dzīve ir ievīta ritmos. Mūsu elpošana ir ritmiska, pulss ir ritmisks, un mēs piedzīvojam dienas, nedēļas vai gada ritmus. Mēs ar saviem gribas spēkiem varam dzīvot pretēji šiem ritmiem, taču tas maksā spēku. No otras puses, dzīve saskaņā ar dabas dotajiem ritmiem spēcina ķermeni, dvēseli un garu. Nedēļas ritmam, dažādajām nedēļas dienām kopš seniem laikiem ir piekārtotas planētas. Tas līdz pat mūsu dienām parādās dienu nosaukumos (vācu valodā: Sonntag – Saules diena, Montag - Mēness diena, utt.). Franču valodā šī nosaukumu atbilstība ir vēl daudz vairāk izplatīta. Kā nedēļas dienas ir saistītas ar planētām, tā labību kultūras – caur savām korespondējošajām planētām – ir saistītas ar nedēļas dienām.
Kāds planētām ar to sakars?
Pēc antroposofiskās izpratnes dažādās planētas, kā Mēness un Saule, Venēra, Jupiters, Marss, Merkurs un Saturns, tieši un netieši iedarbojas uz augiem. Ja Mēnesim, Venērai un Merkuram ir tieša ietekme uz vielu veidošanos, tad Saule, Jupiters, Marss un Saturns netieši veicina auga tēla veidošanos un pretestības spēkus. Katra planēta izrāda citādu iedarbību uz augiem un līdz ar to ietekmē atšķirīgas īpašības un enerģijas. Tas parādās augu izskatā un iedarbībā, jo katra planēta saista noteiktas enerģijas, bet bloķē citas.
Katrai dienai atbilstošā enerģija
Antroposofiskajā uzturā rēķinās ar šīm kopsakarībām tādejādi, ka nedēļas ēdienkartē katrai dienai ieteicamas ir tās labību kultūras, kam ir saistība ar atbilstošās nedēļas dienas planētu.
Sajūtiet, kas jums dara labu
Tā nav jāizjūt kā piespiedu ēdienkarte. Bet tas piedāvā iespēju ļoti cieši izjust nedēļas ritmu. Kā kopsakarībai starp labībām un nedēļas dienām galvenokārt ir dvēseliska nozīme, tā uzturs ar septiņām labībām piedāvā iespēju dzīvot atbilstošās nedēļas dienas noskaņā.
Kādēļ svētdien vajadzētu baudīt plēkšņu kviešus
Staltais plēkšņu
kviešu (der Dinkel – vācu val.) veidols
tiecas uz Sauli – pilns pašapziņas un pašpaļāvības. Tāpat kā Saulei planētu
sistēmā, tā arī plēkšņu kviešiem organismā ir centrāla funkcija. Tie nodrošina
izlīdzinājumu starp dažādajām orgānu sistēmām.
Gaismas pilnā
plēkšņu kviešu enerģija svētdienā piegādā – Saules atbalstīta – visus tos
impulsus, kas tieši nedēļas nogalē mums ir labvēlīgi. Tā tie palīdz mums
sakopot jaunus spēkus nedēļai.
Ko jums dod rīsi pirmdienā
Rīsi aug ūdenī –
vidē, ko īpašā mērā ietekmē Mēness. Šī iemesla dēļ rīsi ir saistīti ar Mēness
dīgšanas un auglības spēkiem. Rīsu barības vielas veicina vielmaiņas orgānus un
atbalsta organisma spēku atjaunošanos.
Rīsu
ierosinošais spēks un vitalitāte dod – Mēness spēku ietekmes pastiprināti –
visas tās enerģijas, kas ir īpaši nepieciešamas pirmdienā, sākoties darba
nedēļai. Tā mēs varam labāk pārdomāt nedēļas nogales atziņas un atbrīvoti
uzsākt jaunu nedēļu.
Kādēļ mieži otrdienā ir īpaši patīkami
Mieži pieder pie
zemes senākajām labībām. Tie līdz mūsu dienām tiek augsti novērtēti dažādās
kultūrās. Tos raksturo trīs īpašības: cukura process ar intensīvu iesala
veidošanos, radniecība ar silīciju,
kas it īpaši iedarbojas uz ādu un maņu orgāniem, kā arī, ka vārot veidojas
gļotas, kas labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas orgāniem.
Mieži dod
dinamisku enerģiju un atbalsta sparīgumu. Caur Marsa ietekmi tie stiprina mūsu
gribasspēku un sparu ķerties pie izaicinājumiem, kurus nes jaunā nedēļa, gan
arī atrisināt tos.
Kā trešdienā iedarbojas prosa
Prosas būtību
nosaka siltums un silīcijs. Prosas lietošana uzturā aktivizē ķermenī silīcija
procesu, kas izpaužas veselā ādā un pastiprinātā uztverē, kas dod vietu arī
garīgam jūtīgumam.
Prosas
apgaismojošais spēks – Merkura ietekmēts – īpaši nedēļas vidū, trešdienā
pozitīvi iedarbojas uz maņu orgāniem un tā palīdz asināt mūsu uztveres un
attīstīt pozitīvus impulsus.
Ko jums dod rudzi ceturtdienā
Spēcīgā sakņu
veidošanās rudziem rāda ciešo saistību ar zemi un pamats to augstajai
stabilitātei. Šie spēki darbojas arī uzturā. It īpaši tie stiprina galvu un
nervu un maņu sistēmu.
Rudzu zemējošais
spēks Jupitera ietekmē stiprina domāšanas spēkus. No tā mēs nedēļas otrajā
pusē, ceturtdienā, smeļamies enerģiju, kas mums palīdz piešķirt saturu līdz tam
paveiktajam.
Kā auzas jūs atbalsta piektdienā
Auzu labā
panesamība un darbspējas kāpinošā iedarbība tiek augstu vērtēta jau kopš seniem
laikiem. Turklāt šī labības kultūra nenoslogo gremošanas sistēmu. Auzu
emocionāli ierosinošā iedarbība īpaši tieši parādās bērniem. Tāpat kā mieži,
arī auzas veido aizsargājošu gļotu slāni kuņģī.
Neviltotais auzu
spēks Venēras ietekmē dod mūsu dvēselei un mūsu ķermenim spēku un enerģiju, un
ļauj mums pamanīt dzīves un pasaules skaistumu un harmoniju.
Kādēļ sestdienā īpaši laba ir kukurūza
Pēc sava
veidojuma kukurūza ir mazāk smalki veidota nekā citas labības kultūras, taču
arī tā veicina smalkus, dziļi pamatotus procesus. Tajā darbojas intensīvs
cukura veidošanās process, tādēļ no kukurūzas graudiem var iegūt smalku cieti.
Arī uzturā kukurūzai ir īpaša nozīme. Baudot kukurūzu pārmēru, tā var radīt
kaitējumu, bet daudzveidīgā uzturā tā dod vērtīgu pienesumu.
Kukurūzas
kristalizācijas spēks – ar Saturna palīdzību – palīdz mums uzpildīties ar jaunu
enerģiju. Tā mēs sestdienā nedēļas notikumu atskatā varam vieglāk saskatīt
kopsakarības un jēgu.